Mat i allmänhet och grön köttfärs i synnerhet.

posted in: Det nya landet | 1

När det gäller mat så har jag fått ändra mina matvanor rätt så ordentligt kan man säga. Inte för att det är svår att få tag i samma råvaror som i Sverige utan mer för att just de råvarorna jag är van att använda är dyrare än det som normalt hör till det Latinamerikanska köket. Det blir mycket köttfärs men i stället för potatis så använder jag mig av mycket grönsaker av olika slag som ju är relativt billigt här.

Kyckling och ägg är ju basvaror här förstås och de orsakade ju min ganska jobbiga maginfektion i början. Förmodligen bakterier i salladen från kyckling. Sedan är det ju så att man får vänja sig vid bakteriefloran med tiden. Nu verkar de värsta problemen vara avklarade.

Ett annat problem här är ju att det mer eller mindre alltid är mellan 28 och 30 grader varmt i lägenheten.
Det innebär ju att det är rötmånad mest hela året så man får vara noga med att hålla matvarorna i kylskåpet. En episod med köttfärs inträffade härom dagen. Min lägenhetskompis hade på morgonen tagit ut en halvtinad förpackning med köttfärs och lagt i en gryta, han hade slagit på gasen och börjat tina upp det för att steka.

Där tog gasen slut ja och min kompis drog ner till playan och käkade. Köttfärsen stod där på spisen utan lock så jag lade på ett lock för att hindra flugorna från att lägga ägg i färsen, jag trodde nämligen att kompisen skulle komma tillbaka inom rimlig tid och ta hand om sin köttfärs. Inom rimlig tid kom han förstås inte och jag glömde bort det hela. Frampå eftermiddagen när han återvänder fixar vi en fyllning av gastuben och lite senare lyfter han på locket på grytan för att preparera köttfärsen till sina hamburgare. Joråsåate, har ni sett helt grön köttfärs någon gång, det har jag… nu.

Kompisen frågar mig om SOS-numret här är 911 och jag frågar varför han vill veta detta. Jo säger han, inte faan kastar jag ett halvt kilo köttfärs bara för att den är knallgrön, men jag vill vara säker på att du vet SOS-numret i fall det inte var nyttigt att äta skiten. Jag trodde han skämtade men icke, han rör ihop färsen med diverse kryddor, ketchup hamburgerdressing m.m. och gör någon slags köttfärsstuvning av det hela som han klämmer in mellan ett antal brödskivor.

 

En normalfärgad hamburgare.
En normalfärgad hamburgare.

Han äter sedan denna måltid med god aptit. Jag behövde inte ringa SOS. Han har bott här i tre år så hans matsmältningssystem har förmodligen blivit resistent mot det mesta man kan få i sig här av dålig mat. Själv är jag kanske överdrivet försiktig med maten, den veckan jag bodde på toaletten var inte den bästa tiden i mitt liv kan jag säga. Men som sagt, man vänjer sig tydligen till och med till att äta grön köttfärs med tiden.  Är inte människan en enastående konstruktion så säg.

  1. Sonny

    Well I guess I don’t have to spend the weekend fiigurng this one out!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.