När det regnar så regnar det.

posted in: Det nya landet | 0

Ett tropiskt regnoväder härjar här just nu som bäst och det kan vara ett av de bästa bantningsmedlen man kan ha. Det är ca 32 grader varmt trots regnet och det gör att luftfuktigheten blir mycket hög, så hög att kroppens reglersystem inte funkar som det skall.

Allt arbete alstrar ju som bekant, värme och det är just den värmen man transporterar bort när man svettas. För att det skall fungera måste svetten dunsta bort från kroppen det är då man får den avkylande verkan. Det är det som är problemet.

När luftfuktigheten är nära 100% då dunstar inte svetten och man får ingen eller mycket liten avkylning. Kroppen vrider då på med så mycket svettkörtelpower den har och det ökar behovet av nerkylning ännu mer vilket gör att svettkörtlarna måste arbeta ännu mer. Nu är ju svettkörtlarna inga övermänniskor utan helt vanliga typer som du och jag, så även de har ju en gräns för vad de klarar.

 

Så vad gör man då när man svettas kopiöst fast man knapp utför något som helst synligt arbete än just det som går åt för att hålla sig levande. Jo där kommer det finurliga in i bilden, man kyler inifrån i stället för utanpå kroppen, ett sätt jag kommit på är att trycka i sig iskall öl i lagom takt för att hjälpa till så gott man kan med avkylningen.

Man måste ju helt klart sitta väääldigt stilla och helst i lite avskilt lugn. Att sitta på playan och kolla in kvinnlig skönhet funkar absolut inte, naturligtvis av två orsaker. För det första så är det väldigt lite för att säga nästan inga brudar som går omkring på playan och spänner sig när skyarna har öppnat sig för fulla muggar och för det andra, låt oss säga att det trots allt skulle uppträda vackra sexiga damer i spöregnet så sätter kroppens eget signalsystem igång aktiviteter som inte befrämjar avkylning, snarare kan det ha motsatt verkan och dessutom blir man bara ännu blötare själv.

Så som ni förstår, tropiska regnskyar är inte att leka med om man inte har bra tillgång till kylmedel. Det finns ju förstås en annan lösning också. Det är att hålla sig inne och sätta på luftkonditioneringen, men det är inte lika roligt. Det är precis vad jag gjort just nu för att kunna lägga ner energi på att skriva detta blogginlägg, men så snart det är avklarat så skall jag gå ut och sätta mig på en liten bar och använda ölmetoden i stället.