Gott rågbröd för amatörer.

posted in: Recept | 0

Jag är helt novis på detta med att baka bröd, om detta kan ni läsa mer här. Nu skall jag beskriva hur jag gjorde. Jag började med att plocka fram en påse rågmjöl som jag av någon anledning inköpt för länge sedan. Jag misstänker att jag köpt fel och skulle köpa vetemjöl som jag använder till att reda såser med. Innehållet i paketet verkade Ok, lite små klumpar men de löstes upp under omrörningen.

Ok, hur gör man då. Det var egentligen inga problem för det fanns ett utmärkt recept på mjölpåsen. Jag hade samtliga ingredienser hemma förutom Sirap, Anis och fänkål eller pomeransskal. I stället för Sirap använde jag samma mängd Socker och Anis, Fänkål bytte jag ut mot 2 tsk färdigblandade Brödkryddor. Jag använde torrjäst i stället för färsk jäst vilket fungerade utmärkt. Fördelen med torrjästen är att den står sig bra i ett år i kylskåpet utan att tappa effekt.

Här är receptet direkt från mjölpåsen
Här är receptet direkt från mjölpåsen
Jag använde denna jäst
Jag använde denna jäst

Så till själva beskrivningen då. Börja med att värma mjölken till MAX 37°C. Blir den varmare så förstörs jästen och brödet jäser inte. På paketet står fingervarmt, men det funkar inte så använd en termometer. Jag har en stektermometer som var nästan gratis på ICA och den använder jag även till att se när brödet är färdiggräddat, vilket vi kommer till senare.

Stektermometer
Stektermometer

När mjölken är 37 grader så tillsätter man strösockret eller sirapen och samtliga kryddor och torrjästen, klicka sedan ner smöret/margarinet som helst skall vara varmt(ej över 37°C) så att det är lätt att slå sönder i degspadet rör runt i spadet så att sockret och jästen löser sig i spadet. Det tar någon minut.

Tillsätt sedan mjölet. I receptet står det att man skall tillsätta 4 dl och spara 1 dl till själva knådningen. Det där kan man glömma. Jag gjorde på det viset och degen var tunn som välling så jag tillsatte i mer mjöl pö om pö som  jag arbetade ner kraftigt tills jag fick en smidig konsistens ungefär så tjock att den hängde kvar i degbunken när jag vände på den men inte för tjock för då orkar den inte jäsa upp, räkna med att bearbeta degen minst 6 minuter men håll inte på för länge, då börjar degen jäsa. När den slutligen har en lagom konsistens så skall den jäsa i degbunken i 40 minuter under en bakduk.

Den sista justeringen för att få till en lagom konsistens gör man på bakbordet. Strö på mjöl på degen och på bordet, knåda in det i degen lite i taget tills den får en fin konsistens och känns smidig. Forma sedan en rund klump av degen och dela den i fyra lika stora delar.

styckadPlatta sedan ut den så den får en diameter på 15 cm. En del tar ut ett hål i mitten på degkakan men det är inte nödvändigt. Man gjorde så förr i tiden för att kunna hänga brödkakorna på en stång under taket så att inte råttorna åt upp det.

Lägg de fyra kakorna på en smörad bakplåt, hacka ett antal småhål i dem med en gaffel och lägg på en bakduk och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt även på ugnen så den hinner bli varm.

Använder man en ugn som man kan ställa in värmen på så ställer man den på 225°C och gräddar i 10 minuter. Har man en vedeldad eller gasolugn som man inte vet hur varm den blir så använder man en stektermometer. Vid en innertemperatur av 96°C är brödet perfekt gräddat.

Om ugnen har både över och undervärme så ställer man plåten i mitten på ugnen Har man en ugn med enbart undervärme, t.ex. en gasolugn så ställer man in plåten högt upp i ugnen så att brödet inte bränner sönder på undersidan innan det är färdiggräddat. Låt sedan brödet kallna på ett galler under en bakduk. Passa på att njuta av en varm macka med smör på som smälter, innan brödet kallnat. Underbart.

resultatet

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.