Söndag och bakdag.

posted in: Blandade händelser | 0

alkolismus-64162_1280Nej, jag inte bakfull om nu rubriken skulle antyda något sådant. Faktum är att jag som ett experiment inte intagit en droppe alkoholhaltig dryck på drygt 7 veckor. Det är den längsta tid jag missunnat min kropp en väl kyld öl eller ett glas vin till maten sedan jag fick tillträde till dessa drycker som ung. Jag vill minnas att jag höll upp i en månad den gången jag åkte på  Pararyfus i Västindien 1991, men det var ofrivilligt.

Varför skall man nu experimentera med att låta bli de drycker som naturen skänkt oss till stor njutning. Jo jag vill kolla om kroppen föredrar det ena framför det andra. Jag menar visst kan man ha tryckt i sig för mycket av det goda ibland och vaknat med både huvudvärk och ångest och lovat sig själv. att aldrig mer inmundiga denna ädla dryck.

När helgen sedan inträder, ja då står man där igen i kön hos dem som underhåller hela landet med drivmedel (ja etylalkohol är ju ett drivmedel för bilar) för att få in skattepengar som sedan går åt för att ta hand om de som nått stadiet som man aldrig trodde man skulle komma till för än man är där.

Experimentet har jag beslutat skall pågå i 3 månader och skall alltså visa om man mår bättre om man aldrig tillåter sig en bärs i glada kamraters sällskap, eller kan det gå så illa att man undviker att hamna i situationer där alkohol förekommer för att man inte passar in?

Detta med bakverk då? Jo jag har för första gången i mitt långa liv tagit mig för med att försöka baka bröd, seriöst alltså. jag har vät testat någon gång tidigare, men i avsaknad av jäst använt bakpulver och det har inte varit någon succé, resultatet fick man slå sönder med hammare.

brödbak

Nu skall det bli på riktigt, jag har alla ingredienser som behövs. Det är meningen att det skall bli 4 st rågbrödskakor. I skrivande stund så jäser de under en handduk, eller snarare jäser inte under en handduk. De är nämligen efter en kvarts jäsande inte ett dugg jästa. Dom ser lika tillplattade ut som vår statsminister då han fick veta att Decemberöverenskommelsen spruckit.

Jag hade ingen bakduk att täcka de otacksamt ojäsande degstyckena med, så det fick bli en bit av gardinen. Undrar förresten varför det skall ligga en bakduk över degen när den jäser, är det någon hemlig procedur som pågår därunder tro?

efterjäsningJag kikade ju lite för en stund sedan under gardinen, kan det ha skrämt bort några jästroll eller något liknande obskyrt? Eller är det bara så att det helt enkelt måste vara en jäsduk. Jag menar, en bit av en gardin låter ju faktiskt lite amatörmässigt och bakvänt.Degen har ju emellertid fortfarande en kvart på sig att jäsa, så låt mig avsluta funderingarna omkring alkoholen och dess verkningar.

Jag har vid flera tillfällen nu i min självpåtagna sprittorka hamnat i situationer där det har förekommit alkohol, jag har vid de tillfällena hållit mig till kaffe päronsoda, vatten eller liknande drycker och jag har inte upplevt det som någon ovanlig eller besvärlig situation. Allt har varit helt normalt, Så miljön har inte påverkat mig i någon kännbar grad och jag upplevde mig själv som lika extrovert som vanlig.

När det gäller med mer medicinska så har jag ännu inte märkt någon förändring vare sig till det bättre eller det sämre förutom frånvaron av torr mun, huvudvärk och avsaknad av arbetslust vissa dagar, men det är för kort tid för att kunna dra några slutsatser tror jag. Vi får se hur det är när 3 månader har passerat så nog om detta för nu.

klarFörBakningNu är det tid att placera de två första degklumparna i ugnen.(Det får bara plats två). De hade faktiskt jäst något, men jag vet ju inte vad som är normalt. Det märks väl när man skall äta brödet, måste man använda bågfil så var det kanske för dåligt jäst. Då får jag väl såga ner det i lagom stora bitar och mata änderna utanför som troget väntar på bröd.

Nu är det spännande, brödkakorna ligger på avsvalning och de ser riktigt fina ut, så snart får jag se om jag skall ta fram bågfilen och göra änderna glada i morgon bitti, eller om jag kan få inmundiga min första seriöst hembakade rågmacka med fika.

resultatetMina vidaste förhoppningar blev verkligen infriade. Jag kommer ihåg de lyckliga stunder som liten pojke, när mor bjöd på nybakad rågkaka, som fortfarande var så varm så smöret smälte. Nu fick jag uppleva den euforin 60 år senare med en nästan lika god rågmacka som jag bakat alldeles själv. Så vem vet. Hade jag korkat upp en vinflaska tidigare i eftermiddags, dragit några öl så hade jag säkert inte känt mig så hopplöst sysslolös så att jag hade gett mig på att straffa gasolugnen med en rågdeg.

 

Om ni är intresserade av hur jag framställde detta bröd så kan ni läsa om det under kategorin hemsnickrat i morgon kväll. Nu skall jag sova och drömma trevliga drömmar om allehanda bakverk.

God natt!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.