Spritfabriken Del 5.

posted in: Bra affärer | 2

Tiden går, affärerna likaså. Min kompanjon och jag sitter utanför Muddetörp en solig eftermiddag strax efter fem och väntar på att koket skall komma igång så vi kan slå igen och gå hem några timmar. Medan fåglarna sjunger och min hund käkar flugor så  konstaterar vi att vi har för lite kapacitet på produktionen. Efterfrågan på 25 liters leveranser har ökat. Pubarna har hittat oss i allt större grad så vi hinner inte producera nog mycket.

Man har lärt sig att använda essenser för att smaksätta spriten och sedan tappa upp i originalflaskor. Så det säljs numera en satans massa Konjak, Rom, Whiskey, You name it och allt kommer från Muddetörps destillerifabrik. Vi måste växa helt enkelt. Men först en liten trevlig episod. Dagen när större delen av kommunens chefer och andra tjänstemän inmundigade Muddetörps produkter och hade en helafton i den sköna kvällssolen. Ja, det var naturligtvis inte någon av dem som hade en aning om att de drack ”hembränt”

Det var så att min dåvarande hustru fyllde jämna år. Hon bjöd då hem alla sina arbetskamrater från sitt arbete, hon arbetade som socialchef i kommunen så de flesta som kom var chefer, socialsekreterare och andra kommuntjänstemän, många blev det, så nu skulle baren hemma fyllas på. Jag inhandlade därför ett helrör fin konjak från min konkurrent Systembolaget, jag resonerade som så att när alla fått sin konjak till kaffet så är det ingen som känner skillnad på Systemets eller Muddetörps produkter så då är det bara att köra fram spritvagnen laddad med alla tänkbara  produkter från det lilla pittoreska destilleriet  i Kristinehamn.

Det var en vagn, exakt som den på bilden men inte riktigt så tom. Den var fulladdad både uppe och nere. Jag kan lova att det konsumerades. Det verkar som att ju mer sprit som är gratis tillgängligt  ju mer dricks det, ja, man kan tro att folk ger sig faan på att  dricka så mycket det går av de dyra dropparna bara för att det är gratis, skit samma hur de mår dagen efter.

Det var en fin solig dag och Darttavlan var upphängd, krocketspelets bågar var uppsatta på den nyfriserade gräsmattan, det var högt till tak, bara himlen begränsade höjden. Darttavlan var nyinköpt och det var inte många pilar som träffade den, så den var lika ny efter festen, de flesta pilarna  hamnade i husväggen, Krocketspelet gick inte helt perfekt det heller. Jag fick ägna förmiddagen dagen efter för att kolla runt med mina närmaste grannar om de eventuellt sett något krocketklot susa förbi köksfönstret och hamna i rabatten föregående dag på eftermiddagen.

I varje fall, festen blev bra och alla var lyckligt omedvetna om att de dragit i sig ansenliga mängder av illegal sprit. Om det nu skulle vara så att de läser detta så är jag övertygad om att de förmodligen inte ens kommer ihåg att de var på festen, men det kan jag försäkra er om att ni var.

Ok, tillbaks till våra leveransproblem, hur vi än vred och vände på det så kunde vi inte höja produktionen i Muddetörps lokal på grund av platsbrist för framförallt mäskhanteringen. Vi kom därför fram till att vi skulle ägna en tid åt att försöka hitta en nerlagd jordbruksfastighet med lämpliga uthus som kunde rymma minst ett par 4000 liters plasttankar för mäsk samt ha tillgång till egen vattenförsörjning samt tillräckligt dimensionerad eltillgång med 3-fas. Det drog ut på tiden och sommaren led mot höst, vi hade ännu inte hittat något lämpligt objekt till vår nya fabrik, men det visade sig nu som en blixt från en klar himmel att vi kunde sluta leta.

Det började plötsligt att komma förfrågningar från kreti och pleti hos allmänheten om att få köpa vår sprit. Någon av våra kunder hade tydligen pratat bredvid munnen och det började sprida sig att det fanns billig bra sprit att köpa. Detta föranledde att vi skulle bli tvungna att lägga ner produktionen helt. Vi körde upp några hundra liter i 25 litersdunkar för eget framtida bruk och gömde sedan undan allt på ett stort lastbilsflak med låsbart TIR-kapell som jag hade uppställt vid ena gaveln på Muddetörp.. Dunkarna med sprit, tomma mäskdunkar, destillationsapparater stuvades undan, ja hela spritfabriken lades i dvala på detta flak. Det som sedan hände höll på att sluta i en riktig katastrof med Brandkåren samt Bosse Batong & hans kollegor inblandade, men det får vi ta nästa gång. Till dess, ha det bra.

2 Responses

  1. Nisse

    Jag har haft och har intresse av gammalt och däribland vin så för många år sedan gjorde jag ”gammalt vin” närmare bestämt 1980. Fattades öhnanester med det fick gå ändå eftersom man nog inte får vara så kräsen när det gäller just sprithaltiga drycker.
    Har inte druckit mycket av mitt super vin eftersom det känns bättre att betala dyrt för drickat av någon anledning.

    En liten detalj med vinet mitt är att det inte har blivit förändrat något speciellt fram till nu. Jo en provflask som blev ytterst speciell men som jag tyvärr inte vet något om eftersom ”provets nedtecknande” har försvunnet.

  2. Nyfiken

    Men … det fattas ju en berättelse här! Underhållande, får jag ju säga 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.