På äventyr med Ellen. Del 1.

posted in: Mina Äventyr | 0

Ja som rubriker säger, äventyr blev det verkligen så här på första dagen av seglatsen. Efter många långa funderingar, hårt arbete och tester så tyckte vi nog att vi hade installerat, heller vad faan det nu heter på segelspråket, det segel som man kan rulla ut längst fram i nosen på en segelbåt om man vill segla. Har för mig att det stod genua på den säcken. Kan ha fel så här i efterhand för genua tycker jag låter som något man kan äta till vinet en mörk Decemberkväll medan man väntar på jultomten.

Det finns visst något som heter storsegel också, vi hittade i alla fall en stor säck med en massa tyg som var märkt med ”storen”. Den har vi hört att man inte behöver använda på Vega så den fick ligga kvar i sin säck och ”stortrivas”.

I alla fall, så snart vi tyckte att vi hade fått alla konstiga snören och rep på plats så startade vi den eminenta Albin O22-motorn och gav oss iväg ut på fjärden. Motorn puttrade fint och allt kändes tryggt i Ellens famn. Så snart vi ansåg att vi var så långt i från land så att vi inte skulle riskera att gå på grund medan vi fibblade med att bli segelbara, så slog vi av motorn och lät det som lät som mat på julaftonen veckla ut sig i sin fulla prakt och se på faan, vi seglade för första gången själva i en liten Ellen på ett stort hav.

Vi kom genast överens om att det var en otroligt skön känsla att ljudlöst kryssa fram i 1.5 knop genom Östersjöns vackra skärgård i full motvind. Visst var det en skön känsla att komma iväg men I mitt inre så räknade jag ut att det mellan tummen och pekfingret skulle ta lika lång tid att ta oss till Ölands södra udde som det tar att korsa Atlanten med nuvarande vindstyrka och vindriktning.

Nu har jag inte mer tid att lägga på detta skrivande för tillfället, men så mycket kan jag avslöja, att det har inte gått riktigt som planerat. Mer om det när jag får tag i mer skrivtid. Tills dess alla mina vänner, en stor kram och på återhörande, hälsningar från två gamla gubbar som i alla fall varit på havet och tro det eller ej, ingen av oss blev sjösjuk.

GÅ TILL NÄSTA INLÄGG OM ELLEN.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.