Hur skriver man ut en bäddsoffa.

posted in: Elektronikhörnan | 1

För er som inte vet hur det går till, så kommer här en liten beskrivning av hur jag gör när jag skriver ut ett 3D-objekt med min hembyggda Prusa 3D-skrivare. Först av allt så ritar jag ut vad jag vill skriva för något. Till det använder jag ett program som heter Autodesk Professional Inventor 2014.

Autodesk Inventor
Klicka för större bild.

Det finns även ett annat populärt 3D-program som används av många,  Autodesk Fusion 360. Det är av samma typ som Autodesk Inventor men lite mer avskalat och enklare att lära sig använda. Autodesk programmen är fria om man använder dem enbart till sina studier.

Anledningen till att jag inte använder Fusion 360 bär att det körs via internet och min bredbandsuppkoppling gör att det går väldigt segt. Inventor är installerat i datorn och körs därför avsevärt mycket snabbare.

Sen är det ju helt klart att några bäddsoffor skriver jag inte ut. Visst skulle det gå men då får man skriva ut den i delar som är max 20 x 20 x 18 cm och foga ihop dem. Det blir värre än Ikeas byggsatser, men ingenting är omöjligt.

Det som visas på bilden ovan är en spolstomme som jag skrev ut för att linda upp kabel på. Jag tänker skriva ut fler så snart jag köpt in plast i andra färger än röd. Det finns ett stort utbud av färger att välja på.

När man har ritat det objekt man vill skriva ut så sparar man filen i fall man vill ändra i den senare, om inte utskriften blir vad man förväntat sig. Sedan måste man exportera sin 3D-ritning till ett format som passar till det program som skall ombesörja själva utskriften. I Inventor finns en ”Exportrutin” där man kan spara ut filen i ett passande format, I Fusion 360 skickas datafilen direkt till förvalt utskriftsprogram.

Cura Styrprogram
Klicka för större bild.

Jag använder ett program som heter Cura och som är gratis. Detta program omarbetar 3D-filen till en fil som skrivaren förstår. Filen består av ett antal kommandon till skrivaren (så kallade G-koder)  så den vet hur den skall skriva.

Innan man skickar styrfilen till skrivaren så måste man ange ett antal parametrar som gäller för det aktuella utskriftsjobbet. Det är bl.a. vilken typ av plast man använder, smälttemperatur, utskriftshastighet, temperatur på plattan som man skriver ut objektet på, vilken upplösning man vill ha. m.m.

Det är en hel del parametrar som krävs för att få till en bra utskrift, men man kan utgå med att använda vissa grundinställningar som man laddar in från en fil. Sedan kan man spara alla inställningar för just det objektet till nästa gång man vill skriva ut något liknande.

När all data är angiven i utskriftsprogrammet så kan man välja att koppla upp datorn mot skrivaren och styra skrivaren från datorn. För mig har det visat sig att störningar uppstår i kommunikationen mellan datorn och skrivaren om jag använder datorn till annat under själva utskriftsjobbet.

Eftersom det kan ta upp till 10 timmar att skriva ut ett större objekt så blir det ju lite dumt att låsa datorn. Man kan då spara styrfilen på ett SD-kort som man sedan sätter i skrivaren. Sedan slår man på skrivare, ser till att den har tillräckligt med plasttråd (filament) till det objekt som skall skrivas ut. Hur lång plasttråd som erfordras samt hur lång utskriftstid som gäller kan man läsa i Styrprgrammet Se den inringade texten uppe till vänster på Cura bilden.

Sedan är det bara luta sig tillbaka och vänta på sin lilla pryl, om det nu är en del till bäddsoffan eller en mutter till det trasiga kylskåpet. Att köpa en 3D-skrivare är i dag är nästan lika billigt som att gå på krogen och ta sig en öl, fast roligare. Skål!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  1. Glenn

    Inventor kräver nog att du är student fortfarande (eller påstår att du är), men Fusion360 kan man med gott samvete kvittera ut licenser som vanlig hemanvändare också förutsatt att man gör det för hobbyverksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.