Sitt still och håll käften.

posted in: Gott & Blandat | 0

Jag lyssnade i dag på P4 Elving Möter, han intervjuade den gamle trummisen och skådespelaren  Janne (Loffe) Karlsson. Loffe  talade bland annat om hur meditation ger honom positiva förmågor som han annars förmodligen inte skulle haft. Jag blev lite intresserad av ämnet så jag googlade på meditation för att få lite mat på benen och det fick jag. Det finns en uppsjö av hemsidor som mot betalning vill lära ut konsten att meditera. CD-kurser Email-kurser, Meditationsguider online, you name it.

Vem behöver gå en 14-dagars internetkurs eller åka till Hjo i en vecka för att lära sig sitta still och hålla käft en timme om dagen. Det enda man behöver tänka på är att göra som våra politiker när man sitter där med benen i kors och får kramp, det vill säga inte låta hjärnan arbeta alls, bara låta den gå på tomgång och slå bort alla tankar som dyker upp. För en politiker funkar det ju rent automatiskt att inte tänka men vi normala människor får ta till något knep för att tömma hjärnan. Det kan man åstadkomma genom att till exempel räkna får eller bara tänka på spenat eller något annat obetydligt mantra.

Så var det ju det där med att sitta med benen i kors då, den så kallade Lotusställningen och nej det har inget med sex att göra, De flesta bilder man kan se på folk som mediterar visar en person som sitter i Lotusställning. Att meditera är ett naturligt inslag inom olika österländska kulturer och är något som hinduer och buddhister har sysslat med sedan urminnes tider.

Meditera mera
Klicka för större bild.

Att Lotusställningen är vanligt vid meditation lär bero på att Buddha (Siddharta Gautama) ofta avbildas i denna ställning. Om han hade stått på händer när han mediterade så hade det förstås varit den ställningen som skulle ha blivit normal. Eller hemska tanke… om han hade stått på knä, gungat fram och tillbaka och visat röven. Undra hur populärt det då blivit med meditation?

Nu är det visst inte så viktigt hur man sitter när man mediterar, åtminstone inte här i väst. Det påstås till och med att man kan ligga och meditera, fast det är jag skeptiskt inställd till. Lägger man sig ner och räknar får, ja då blir det nog inte mycket mediterande, snarare drömmande. Det är nog därför man skall sitta med benen ihoptrasslade i en mardrömsställning, det måste faan i mig vara omöjligt att somna i den ställningen.

Ha det bra därute mina vänner. Nu skall jag meditera i liggande ställning en timme så här på Långfredagen medan det sprakar i braskaminen och snön väver sitt vita mjuka täcke utanför.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.