Tänkte inte på det.

posted in: Hanqas hörna | 4

Tänkte inte på att alla som läser just detta inlägg inte är medlemmar i det forum jag hämtade kategorinamnet hanqa från. Såvida ni inte är synska eller välsignade med någon annan övernaturlig egenskap så kan det vara svårt att se kopplingen mellan namnet och kategorin.

Obs. Lägg märke till att hanqa är en fiktiv person och att detta endast är en uppdiktad beskrivning av hur det kan gå till att på sikt sänka ett forums trivsel till nollpunkten.

Som jag informerade i föregående inlägg så skall här skrivas om lite av varje som kan verka tokigt. Nu vill jag för den skull inte med absolut säkerhet påstå att den aktuella namngivaren är tokig på något vis. Inte tokig som att han skulle behöva låsas in på Säter eller så, det är att ta i.

I alla fall, Anledningen till namnet är att tomten bakom detta alias är en mästare på att producera inlägg i det tänkta forumet, där han säger en sak och senare agerar mot sin egen övertygelse och det var bland annat det som skulle avhandlas under denna kategori. 

Klicka för större bild.

Det hela kunde börjat med att forumägaren ställde frågan om vad medlemmarna tycker om forumet. En ganska oskyldig fråga om man bara svarar på själva frågan. Men det dög inte åt vissa nytillkomna medlemmar som genast ville bygga om forumet, ändra regler m.m. det trollade igång en lavin som medförde att varningar utdelades av moderator efter massiva påstötningar från tomtefar, ( det är han som är boss för alla småtomtar troll och mindre jättar.)

Tomten tyckte nämligen att om det inte förekom så mycket trams i trådarna så skulle han kunna bidra med mera inlägg av den typ forumet var avsedd för. (elektronik/mekanik). Så hur gick det då?

Jo, före den stora kulturrevolutionen på forumet (när taket sänktes till kryphöjd) så startade vår tomte  totalt 8 trådar, 6 trådar var av den typ som forumet är till för enligt tomtens mening och 2 var av den typ som han själv är motståndare till, så kallade trolltrådar. Nu, nästan 2 veckor efter det stora lugnet som tomten behövde för att bli mer produktiv, så har han startat hela 0 (noll) trådar. 

Fler siffror. När han gick på som värst i en tråd som inte handlade om teknikämnen så kvastade han ur sig 42 inlägg på 3 dagar. Nu efter kulturrevolutionen så har han klämt till med hör och häpna 24 inlägg på 11 dagar. Han tvärdog med andra ord när han fick sin arbetsro. Det mina vänner kallas motsägelsefullt.

Men, frågar sig många då, hur kunde det bli så lågt i tak efter att forumet fick tomtebesök? Jo, en del av förklaringen är väl just det att om någon helt saknar social kompetens och dessutom är ytterst lättkränkt i kombination med att han anser sig ha rätt i alla lägen, så kan man trötta ut till och med ett forums moderatorer genom en massiv anmälan av inlägg som avviker det minsta från den egna världsbilden.

Dessutom kan man utnyttja något som kallas för härskarteknik för att ploga vägen framför sig. För de flesta är det en genomskinlig strategi, men som kan dra till sig vissa medlöpare som supportrar för sin egen agenda.

Här kommer för skoj skull några exempel på hur det kan se ut när tomtar dansar.

Klicka för större bild.

 

Projiceringsmetoden

Går ut på att du uttrycker ditt missnöje eller påtalar någonting men får av härskaren/härskarna veta att det egentligen är du som är problemet, eller att det är ditt problem att du känner som du gör. Fokus har därför förflyttats från det du ville ta upp eller kommentera till dig själv och dina känslor.

Komplimangmetoden
Kanske känner du igen dig i att du får en komplimang eller en klapp på axeln och vet redan i det skedet att det förväntas något extra av dig? Det kallas för komplimangmetoden. Det kan handla om att din chef eller kollega, innan hen ber dig jobba över, överöser dig med komplimanger. Trots komplimangen känner du istället en olustkänsla och en känsla av att du blir utnyttjad.

Stereotypmetoden
Stereotypmetoden innebär att du blir härskad över om du gör något som strider mot olika stereotyper. Det kan handla om att du gör något som går utanför normen för vad du borde göra beroende på till exempel ditt kön, din sexualitet eller din etnicitet. Det kan också handla om att den som härskar utgår från stereotyper och förutfattade meningar i samtal med dig vilket kan få dig att känna dig utanför eller inplacerad i ett fack. Ett exempel kan vara att dina kolleger talar om hur roligt det ska bli att gå på hockeymatch men du blir inte tillfrågad att följa med eftersom de antar att du inte är intresserad av hockey eftersom du är kvinna.

Uteslutningsmetoden
Uteslutningsmetoden har mycket gemensamt med härskartekniken osynliggörande. Uteslutningsmetoden handlar till exempel om att uppmärksamheten inte är riktad mot dig när du pratar eller att någon genast slutar lyssna på dig när någon annan kommer in i rummet. Kanske har du upplevt att du blir utesluten genom att någon upprepar det du just sa när ni står i en grupp? Du blir helt enkelt inte uppmärksammad när du borde bli det.

Hierarkimetoden
Den här metoden innebär att härskaren använder sitt överläge eller sitt underläge i hierarkin för att trycka ner någon. Det kan handla om att en chef använder sin maktposition mot sina anställda eller att du får titlar och epitet som är knutna ett stereotypiskt fack som du blir inplacerad i, till exempel kopplade till könskategorierna kvinna eller man.

Tidsmetoden
Tidsmetoden handlar om att tysta eller trycka ner någon genom att påpeka att du har varit med lägre än den andra personen har. Det kan handla om att du påpekar att du är äldre och därför har mer erfarenhet, att du har varit på arbetsplatsen längre och vet vad som fungerar eller att du har varit med i en grupp längre och därför bättre känner till gruppdynamiken. Denna metod används för att tysta ner andra och på så vis få övertaget.

 

Så nu har ni en förklaring om hur jag tänkte när jag skapade denna kategori. Kom gärna med tips på stolliga eller motsägelsefulla händelser som ni tycker borde komma upp under denna kategori så skall jag gärna se vad jag kan göra. Harebradärute.

4 Responses

  1. Urban Hahne

    Haha. Sade någon som tydligen kände sig träffad.

  2. Iskalotten

    Ack ja, har man inte sett sådana många gångar. Och trollet som beskrivs här känner jag nog igen, kanske från samma forum kan jag tro.

    Men i det forum går det Privata Meddelanden om att den person som specifikt påminner om denna beskrivning är ett troll.

    Men snart skiner solen (hoppas jag).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.