Det gula guldet i Dominikanska Republiken.

posted in: Det nya landet | 0
Klicka för större bild.

Dominikanska republiken är en av världens viktigaste källor till bärnsten, en fossil kåda från trädet hymenaea Protera som dog ut cirka 25 miljoner år sedan. I stort sett all bärnsten som finns i tropikerna anses komma från detta träd. Den Dominikanska bärnstenen sägs vara den bästa i världen på grund av att den förekommer i många olika färger, den har hög genomskinlighet samt innehåller en hög frekvens av  inkapslade insekter av olika slag. 

Bärnstenen är i grunden honungs eller guld färgad men förekommer även i olika nyanser av grönt, rött, och även blå vilket är mycket sällsynt. Traditionellt har Östersjön ansetts vara källan till de flesta av världens bärnsten men idag så tror en del geologer  att de Dominikanska förekomsterna av bärnsten kan vara världens största. 

Den äldsta och hårdaste bärnsten kommer från bergsregionen norr om Santiago. Bärnsten har även påträffats i sydöstra Bayaguana.  Bärnstenen bryts i gruvor belägna 700 – 1500 meter högt upp på bergssidorna och sträcker sig djupt in i berget. Säkerheten är mycket bristfällig och olyckor händer inte sällan eftersom berget är skört och tunnlar lätt störtar in.

Om man vill köpa bärnsten så kan det vara bra att känna till att bärnsten flyter i saltvatten medan förfalskningar i plast sjunker. Vill man vara ännu säkrare så får man bära med sig en ultraviolet lampa. Belyser man en äkta bärnsten så ändrar den färg. En plastbit gör det inte. Man kan även testa att gnida stenen mot ett tygstycke 10-15 sekunder. Om den sedan drar till sig en liten flik av papper på grund av statisk laddning så är det bärnsten.

Klicka för större bild.

Bärnstens Museer i Santo Domingo och Puerto Plata är väl värda ett besök, både för att ta reda på hur denna dyrbara harts bildas och för att se många sällsynta bitar av bärnsten. De är även ett av de bästa ställena att köpa Dominikanska bärnsten att ta med sig hem. 

Längre fram kommer jag att skriva om ett annat guld. Nämligen det Gröna guldet i Dominikanska Republiken. Håll ögonen öppna.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.