3D-skrivare Del 2

posted in: Elektronikhörnan | 0
Klicka för större bild.

Denna första utskrift är en plastbricka ritad i Inventor och skulle bli en 4 mm tjock rektangel med yttermåtten 4 x 16 mm, med 4 hål: 3mm, 4mm, 5mm, 6mm. Resultatet blev en bit 13.68 x 16,0 mm med ovala hål som var bredare i X-led, men i stort sett 0,5 mm för små i X och nära 0,9 mm för små i Y. Biten blev 3.98 mm tjock. Det som felar mest är alltså Y-måttet så därför får jag börja med att kolla vad som sviktar i Y-axeln. Skrivaren är byggd i plywood så den är ganska ranglig åt alla håll. Ungefär som man själv känner sig efter en helkväll på krogen när man fått lön.


Klicka för större bild.

Började med att fixera den stadigt på en 12 mm platta av Corian, för att testa om det kan hjälpa, för i detta skick så är printern bara ren och skär skit. Det hjälpte ytterst lite så jag kollade vidare och kunde konstatera att nästa svaga punkt var bak och framstycket som håller Y-axelns linjärskenor och motorn i bakstycket samt remspännaren i framstycket. De är tillverkade i dubbla tunna plywoodstycken och såg ut som bananer som inte ens EU hade godkänt på grund av sin krokighet och svikten var så bra att man kunde byggt ett armborst av dem.

Jag började med att limma ihop de två styckena till en homogen skiva mot en rak träbit. Det ökade styvheten hyfsat bra, men inte tillräckligt. För att göra de ännu stadigare så limmade/skruvade jag fast en 20 mm bred list av 6 mm plexiglas i 90 graders vinkel på styckena. Efter det så blev de i princip helt stumma.

Limning av främre och bakre stycke. Klicka för större bild.
Främre stycke förstärkt.
Klicka för större bild.
Bakre stycke föstärkt.
Klicka för större bild.
Nästa steg var att vända uppochned på skrivaren och kolla infästningen på drivremmen (bordet kom förmonterat) Det visade sig att den länk som håller remmen inte satt fast utan glappade lite fram och tillbaka. Dessutom tyckte jag att det var illa att remmen var uppdragen mycket mot plattan, detta gör ju att den spänns maximalt i ändlägena och slackar när den är i mittenläge.

Gamla fästet.
Klicka för större bild.

Detta fixade jag genom att lägga lämpligt med mellanlägg mellan bordet och remmens medbringare för att få remmens under och översida att bli parallella.

Hålen för skruvarna var 4 mm så jag bytte ut de 2 M3-skruvarna mot 2 st M4 av lämplig längd.

En ny utskrift av testbrickan visade att det blev aningen bättre men långt ifrån bra, så nu åker indikatorklockan fram.

Nya fästet.
Klicka för större bild.
Uppmätning av linjärlagren.
Klicka för större bild.

En kontroll av spelet på de två 8 x 45 mm linjärlagren på X-axeln visar på ett glapp på det nedre lagret på mer än 20 hundradels mm och det övre på ca 10 hundradels mm. De två lagren på Z visar glapp på minst 10 hundrades mm. Totalt skräp alltså. Förmodligen lager som kasserats i produktionen. Där ligger säkert de sista tiondelarna i felet på Y-axeln. (Axlarna visar ganska exakt 8.00 mm)

Jag har skrivit till Kinesen och begärt samtliga nya lager av godkänd precision. Tyvärr tar det ju ett par månader att få hem nya lager via E-bay. Har inte fått något svar ännu om det går att få dem samma väg som skrivare, från Tyskland, då kan det ju gå på några dagar.

 

 

Z-Motor/Axelkoppling.
Klicka för större bild
.

Slutligen så har vi ju det välkända fenomenet med wobblande Z-skruvar. På denna skrivare var det inte ens riktiga kopplingar mellan motor och skruvar, endast plastslangar var levererade som kopplingar. Eftersom axeln har ett fräst plan för en stoppskruv och alltså inte är helt cirkulär så är det helt omöjligt att få det att inte slänga. Så det får bli nästa sak att modifiera. Det påverkar ju inte felmåttet i Z men man kan se att brickans yta pekar på en ganska påtaglig påverkan på grund av wobbling.

Medbringare för Z-axel.
Klicka för större bild.
Z-Medbringare.
Klicka för större bild.

För att åtgärda problemet med wobblande Z-axlar så sågade jag ut ett par brickor av 5 mm Delrin i min pyttelilla bandsåg. Borrade upp ett 10 mm hål som passade så att biten passade på flänsen på original mässingmuttern. För att muttern skall kunna röra sig fritt så borrade jag upp hålet som flänsens andra sida passade in i den stora plastlagringen, sedan borrade jag upp 10 mm hålet i plastlagringen till 11.5 mm. Gaffeln fick jag till med att borra ett 8 mm hål och såga upp så att det blev läppar som omfamnar lageraxeln.

Några lager från Kina har inte dykt upp men jag hittade lager med specad tolerans i Sverige hos 3D-grottan till förmånliga priser så nu är de utbytta och en ny testutskrift är gjord. Resultatet är bättre men fortfarande fattas någon tiondel. Så nu börjar det bli svårt att hitta på något.

Jag börjar nu snegla på om det kan ha något med remhjulen att göra och när jag skriver om det på Elektronikforumet så får jag tipset på det självklara. Plasthjulen är förmodligen excentriska. En uppmätning med indikatorklockan bekräftar detta. De slänger på mer än en tiondels mm. Beställde nya remhjul i aluminium från 3D-Grottan och hade dem i brevlådan redan nästa dag.

Ratt till gasspisen.
Klicka för större bild.

Första testutskriften efter bytet visar en ovalitet på ca 5 hundradelar på en rund bit med diametern på 35 mm så nu börjar det likna något. Det fick bli en ratt till gasspisen. Nu fattas bara ytterligare 3 st. Håldiametern är inte riktigt korrekt ännu.

Hålen blir fortfarande något mindre än vad man angivit på modellen, men det är med all sannolikhet en intrimning av parametrarna för trådmatning, temperatur m.m som skall till för att lösa det problemet.

I nästa avsnitt kommer jag att visa hur jag ökade skrivarens stabilitet genom att bygga en plattform att skruva fast den på. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.