IKEA och Kalles

posted in: Det nya landet | 0

Vem vill inte ha lite kaviar på frukostägget eller mackan. Det har jag varit utan nu i ett par månader. Nyligen fick jag veta att det händer att IKEA har Kalles kaviar i sin lilla livsmedelsbutik då och då. Det fick mig att genast ta en tur till IKEA i Santo Domingo. Till min lycka så fanns det en låda med Kalles kaviar i kyldisken så numer är inte IKEA ekvivalent med Sofias Bokhylla och Eriks Skrivbord för mig. Nej, nu är IKEA för mig det samma som Kalle kaviar. Så enkelt är det.

Att ta bussen till Santo Domingo från Boca Chica är väldigt enkelt. Ja det är enkelt och billigt  att resa i Dominikanska Republiken överhuvudtaget. Priset för denna resa på nästan 4 mil är 12  kr. En resa tvärs över hela hela landet, drygt 20 mil,  med en modern stor turistbuss med TV, toalett och luftkonditionering. kostar inte mer än 72 kr.

Klicka för större bild
Klicka för större bild

Jag har ungefär tio minuters promenad från där jag bor upp till motorvägen. För att komma med en buss som går åt rätt håll så måste man korsa motorvägen. Här har alla motorvägar en bastant betongmur mellan körfälten som inte går lätt att klättra över. Men precis där jag kommer upp till motorvägen så finns det en öppning i muren som man kan passera igenom. På somliga ställen som t.ex nära IKEA så finns det övergångar över motorvägen så man slipper riskera livet i trafiken.

Bussarna går så tätt här så att medan man passerar över motorvägen så hinner det ofta att passera en eller 2 bussar. Ser dom att det finns folk som försöker ta sig över så stannar de och väntar. Man behöver alltså inte vänta på bussen här. bussen väntar på dig. Det står alltid en person ”cobradoren” i den öppna dörren och spejar på höger sida om han kan se om någon vill hoppa på, chauffören får hålla ögonen på den vänstra sidan. Plats finns alltid i bussarna, det finns ca 30 sittplatser men det går att trycka in det dubbla lätt. De sista som kliver på brukar få hänga tillsammans med cobradoren i dörröppningen. Det har faktiskt t lite grand av Svensk invandrarpolitik över sig.

Nog om det. När jag kommit fram till busstationen i Santo Domingo så har jag flera val för att ta mig till IKEA. Man kan ta en minibuss eller man kan åka Metro eller man kan om man är lite galen, ta en promenad. Jag är lite galen så jag tog en promenad. Bussarna stannar i stort sett när de kommit in i Santo Domingo. IKEA ligger olyckligtvis helt på andra sidan Staden. Hur långt det var visste jag inte riktigt. Men jag hade mobilen med GPS och karta med mig så att hitta skulle inte bli något problem. Sagt och gjort.

Jodå, jag kom fram till sist efter ett evigt promenerande. GPS:en var inte så där jävla alert om man säger så. Jag gick åt fel håll ett antal gånger, så till sist fick jag börja rätta mig efter gatunamnen och orientera mig fram med kartans hjälp. Snacka om att det kändes skönt att efter några timmar se den stora maffiga IKEA-skylten skymta på avstånd. Det duggregnade lite från och till så det dröp av mig när jag kom fram kan man lugnt säga, både av svett och regn, man blir inte så himla nerkyld av 35 gradigt regn.men håret blir rent.

kalles-kavTill min lycka så fann jag inte bara Kalles kaviar utan löksill och hårt bröd. Vad jag nu saknar är bara Jonnys sötstarka senap. Det blir att skriva till IKEA och be dom att byta ut golvlampan Lisbeth till Jonnys senap i sitt sortiment. Någon genomgång i själva varuhuset gjorde jag inte. Jag tyckte jag hade gått nog för i dag.

Så hem struntade jag i att vara lite galen och tog bussen. Det enda jag behövde göra var att korsa en motorväg för att komma på rätt minibuss. Strax utanför IKEA fanns det en gångväg upp och över motorvägen. När jag var på väg ner för trappan på andra sidan blev jag direkt upptäckt av en passerande minibuss. Det var bara att kliva på. Ingen väntan här heller alltså. Hållplatser existerar inte. Man kliver av och på där det passar att stanna och ibland där det inte passar att stanna, på övergångsställen, mitt i gatukorsningar osv. Priset för en tur med minibuss är 6 kr och livet som insats.

De här små minibussarna går alltid in till den stadsdelen där de olika lokala busstationerna  ligger, så det  är bara att säga var man skall så släpps man av på rätt busstation. Där står det alltid en eller flera bussar färdiga att avgå till den stad man skall, så snart de är fulla. Det brukar aldrig ta mer än 10 minuter. Ett oerhört effektivt transportupplägg. Något för Sverige att titta på.

Äntligen hemma då, lite slak i benen kan man säga. Jag tog ju inte bussen hem direkt utan jag knallade runt i en timme och letade efter en bra kinarestaurang där jag intog en härlig middag med 2 stora starköl (2 x 70 cl). Hmm, Jag hade ju svettats rätt bra. Detta kalas gick på hela 90 spänn inkl. dricks och det kunde jag leva med tyckte jag. Väl hemma så smakade det fantastiskt med en hård Wasa med Kalles kaviar. Senare skall jag nog koka mig ett par ägg ock smaka på löksillen också.