Det nya landet

posted in: Det nya landet | 0
Klicka för större bild
Klicka för större bild

Det nya landet ja. Dags med lite information om vad som är på gång. Den 19 November, nästa månad alltså så sätter jag mig på ett Aire France plan som förhoppningsvis tar mig till Dominikanska Republiken via Paris. Tanken är den att jag under fyra månaders tid skall förbereda mig för att flytta dit på heltid i slutet på nästa år (2016).

Den viktigaste frågan jag vill få svar på.är ju om jag klarar att leva på den minimala pension jag uppbär. Mycket hänger ju på vad boendekostnaden blir. Jag får ju ingen skattereducering eller bostadsbidrag och jag måste hålla mig med en privat sjukförsäkring. Så även om det är något billigare levnadskostnader så tillkommer det extra kostnader på grund av detta.

Jag var bosatt där för 20 år sedan 1991-1994 och trivdes alldeles utmärkt med att slippa våra svenska vintrar. På den tiden kunde man stanna i 6 månader som turist utan visum. Jag stannade i 3 år och fick då böta 30 kr vid hemresan. Bara för att vara på den säkra sidan så mailade jag Dominikanska ambassaden i Stockholm och frågade vad som gäller nu för tiden.

Svaret kom i dag och det hade ändrats ganska radikalt. Nu får man som turist köpa ett turistkort vid ankomsten, det kostar 10US$ och gäller endast i en månad, vill man stanna längre så måste man ha visum. Nu började jag bli nervös. Ett visum kostar med alla intyg som skall översättas till spanska nästan tretusen kronor och tar förmodligen så lång tid att ordna så att jag missar flyget.

Klicka för större bild
Klicka för större bild

När jag kommit lite längre fram i meddelandet från ambassaden så ramlade allt på plats på ett positivt sätt. Följande text stod skriven:

För att förlänga vistelse som turist, kan ni antingen besöka det närmaste
lokala migrations kontor (Dirección General de Migración) eller betala en
avgift i dominikanska pesos vid avgång på flygplatsen för den tiden utöver
30 dagar.

Efter att ha kollat vad det kostar i avgift att stanna för länge så framstod det alternativet klart ekonomiskt fördelaktigare. För en summa av 700 kronor kunde jag stanna upptill 9 månader för länge.Puh! Så just nu är jag sysselsatt med att förbereda mig för resan som närmar sig med stormsteg, endast 29 dagar kvar i Sverige för denna gång om allt går väl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.