Min första CNC-fräs.

posted in: Karvarnas Hörna | 0

I detta första inlägg skall jag berätta lite om hur det började. Ja, vad var det egentligen som började. Jo en gång för mer än 10 år sedan, just i början som jag blivit medlem i Svenska Elektronikforumet, så läste jag om några som byggde datastyrda fräsmaskiner. Det var t.ex en CNC-fräs som gick under namnet Lillsyrran.

Ett litet intresse för att bygga en egen maskin började gro i bakhuvudet. Det var emellertid så mycket annat som upptog min tid så inget hände förrän nu, många år senare. Jag hade i och för sig samlat på mig en del mekaniskt skrot som skulle kunna användas till ett ”skrotbygge” av enklaste slag utan att jag skulle behöva inköpa speciellt mycket material. 

Handibot CNC-fräs. Klicka för större bild

Jag började kolla lite på vad som fanns på Yoytube och hittade en konstruktion som jag tyckte var ett bra projekt att bygga. Den hette Handibot, det var en liten maskin som kunde fräsa på obegränsat stora ämnen. Man flyttade den bara över ytan som skulle fräsas, ja man kunde till och med hänga upp den på lagårdsväggen och fräsa in en bild av älsklingskossan.

När jag började rita maskinen i mitt CAD-program så insåg jag att det skulle vara bra att ha en fräs som kunde fräsa ut delarna till den för att få en perfekt passning på monteringshål m.m. Jag började då bygga ett provisoriskt fräsbord av plywood och skrotdetaljer. Som fräsmotor använde jag en gammal Handöverfräs som jag köpt på Biltema för många år sedan och kasserat på grund av ett nyinköp. Eftersom jag skulle enbart skulle använda den til att tillverka byggdelar bestående av 12 mm Corian så gjordes fräshöjden till endast 20 mm för enkelhetens skull. Den  skulle ju bara klara Corianplattorna. Här är en länk som visar hur jag tänkte.

Enkelt Koordinatbord. Klicka för större bild.

Från början tänkte jag bara manövrera rörelserna över Corinaplattan både på längden, bredden och höjden med handkraft och använda digitala skjutmått för att hålla reda på var jag skulle borra/fräsa. Under byggets gång så kom jag emellertid på att jag enkelt skulle kunna använda några gamla stegmotorer som jag plockat bort från  gamla systemskrivare som jag skrotat tidigare. Drivelektronik till dessa hade jag köpt från Ebay som reservdelar till ett annat projekt, men det kan vi ta någon annan gång.

Elektronik för Y-axeln. Klicke för större bild.

Här är en länk som visar första testet med motorer för rörelse i djupled (Y-axeln). Nu var det alltså i princip en CNC-fräs på gång, ett riktigt ”skrotbygge” men ändå. Den skulle klara att hjälpa mig att få fram delar till en bättre fräs, det var i alla fall min plan. Så småningom blev det då dags för provkörning av den provisoriskt hoplappade CNC-fräsen. Här följer en länk till videon där jag fräser ut en provbit för första gången. Missa inte fortsättningen av vad som händer i Karvarnas Hörna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.