Musikens huvudnyckel.

posted in: Blandade händelser | 0

Den här dagen strålar vårsolen riktigt ordentligt och jag bestämmer mig för att inte göra ett jävla dugg nyttigt. Jag hade en flaska rosé i kylen som åkte fram vid 2-tiden när jag hade ätit och var så lagom slö. Satte på Spotify och valde en egenkomponerad spellista. Sedan installerade jag mig uppe på flybridge i min badenbaden i den strålande vårsolen iklädd kortbyxor och inget annat.

Susan Boyle

Den första låten som ljöd ut ur högtalarna var Who I Was Borne to Be av Susan Boyle, denna enastående självlärda sångerska som överraskade världen med sin otroliga skönsång i en sångtävling. När den ljuvliga musiken trängde in i min hjärna så låste den upp allt utrymme, den spred sig till varenda hjärncell och gav mig ett så starkt välbefinnande så just då kunde någon högre makt låst dörren och kastat bort nyckeln. Där kunde jag sedan blivit kvar på flybridge på Shangri La i evigheters evigheter. Nåväl, när Susan klingade bort i fjärran och livet återvände så låstes ett rum långt ner i källaren upp när den

Lill Lindfors Nils Landgren

ljuva rösten av Lill Lindfors började ljuda så vackert i Den Blomstertid Nu Kommer. Jag menar, den blomstertid som kommer sjöng vi ju alltid i kyrkan på alla årsavslutningar i folkskolan på den tiden. Man hade plockat en blombukett i farmors blomsterrabatt, blivit iklädd de allra finaste söndagskläderna och tågat till statskyrkan föra att fira in sommarlovet. Ännu starkare blev känslorna när Nils Landgrens härliga stämma började ljuda. Mycket gamla minnen passerade revy i mina djupaste hjärnvindlingar. Min käre far var nämligen spelkompis med Nils Landgrens far och jag var ofta med på den tiden när min far besökte Landgrens i Degerfors efter att vi sett Lasse Larsson spela fotboll i Degerfors division 1.

Claudia Jung Richard Clayderman

Nu kunde det väl inte bli mycket bättre kan man tycka, men jo det kunde det. Efter Lill och Nils så hamrar Richard Clayderman igång Je t’aime mon amour med Caudia Jung så det ekar ut över turisthamnen och jag får ta mig faan ståpäls över hela kroppen, inte ett hårstrå undantaget. När jag blir stor så ska jag också lära mig spela piano. Sedan passerade mycket ljuvlig musik av variernde slag, solen stekte och klockan gick. Det började bli dags att avsluta seansen i solen då själva finalen inträdde. Den påminde mig verkligen om hur mycket svett och möda det gått åt till att kunna sitta här på bryggan och lyssna till ljuv musik i vårsolen. Låten som spelade var nämligen Shangri La och det blev namnet på denna båt som skulle ta mig 25 år att bygga.

MYTEN OM SHANGRI-LA  (Klicka på länkarna för att lyssna.)
Text och musik: Kjell Höglund

Sedan urminnes tid har mänskligheten sökt Shangri-La
en plats där alla har det dom tycker att dom borde ha
en plats där allting är som vi tycker att det borde vara
en Edens lustgård i frid och utan varje fara

Shangri-La, Shangri-La

Platon skrev i ”Staten” att filosoferna ska styra och ställa
Thomas Moore skrev ”Utopia” och menade att förnuftet ska gälla
Rousseau ville vända tillbaka till naturen
Freud påstod att vi vantrivs i kulturen

Shangri-La, Shangri-La

Marx är kanske den som med största kraft och fantasi
har analyserat villkoren för en kommande utopi
men Marx var naturligtvis inte en man som visste allt
och mycket finns mellan himmel och jord av en annan gestalt

Shangri-La, Shangri-La

I ockult tradition sägs det att denna myt är sann
det finns Shangri-Las lite varstans på vår jord, så menar man
de är ett slags frö till hur hela jorden en gång ska bli
ett planetariskt rike där varje människa är fri

Shangri-La, Shangri-La

Mellan otillgängliga berg bland snö och is
ligger grönskande dalar, jordiska paradis
där visa och fredliga människor lever i frid
och förbereder ett jordiskt lyckorike i sinom tid

Shangri-La, Shangri-La

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.