Insteget.

posted in: Blandade händelser | 0

Ja. det låter som en film av Ingmar Bergman, men så är det inte riktigt i detta fall. Nej det handlar om ett trappsteg till en husbil. En kompis ville ha hjälp att byta ut ett ruttet trappsteg på sin husbil och jag åtog mig detta arbete eftersom jag var i behov av en bytesaffär. Det verkade till synes vara ett ganska enkelt jobb som inte skulle ta så lång tid i anspråk och materialet trodde jag mig ha i mina gömmor, men aj vad man kan bedra sig.

Problemet började redan när det gamla ruttna steget skulle monteras bort. Efter att ha tagit bort samtliga skruvar som jag kunde hitta så satt trappsteget fortfarande fast som om det hade växt ihop med själva bilen. Hammare, stämjärn, vilda svordomar, ryck och slit, ingenting ville rubba steghelvetet.

Det slutade med att jag fick såga bort skiten bit för bit med en  vibratorsåg. En sådan där ni vet som man kan såga rakt in i en planka med. När steget väl var borta så visade det sig att det var tillverkad av 30 mm plywood och det har man inte i sina gömmor kan jag meddela. Inte ens trävaruhandlaren kunde plocka fram  plywood av den kalibern.

Så vad göra? Jo jag hade 16 mm teakplywood liggandes som jag inte hade några planer för. Den kostar visserligen en njure jämfört med vanlig plywood, men den fanns tillgänglig så den offrades till detta projekt. För att få den till rätt tjocklek så fick jag limma ihop den dubbelt. Nu är det ju så jäkligt som ni som kan räkna redan räknat ut, att 16 + 16 mm inte blir 30 utan det blir 32 mm.

Eftersom steget skulle passa i sitt gamla uttag i golvet så var det tvungen att ha samma yttermått som det gamla steget. Det gick heller inte att göra insidan av steget mindre för där skulle ett plaststeg passa in och det passade exakt utan att glappa i sitt gamla steg.

Lösningen fick bli att tillverka steget i rätt innermått och sedan fräsa ner yttermåttet där det skulle passas in i golvet med en handöverfräs. Sagt och gjort, nu skulle det monteras in i sitt urtag i golvet på husbilen men där sket det sig igen.

Förmodligen hade originalsteget monterats in på sin plats innan aluminiumkarmen runt dörren monterats på plats och att ta bort den var inte görbart så för att få dit steget så måste det in underifrån och där stack det ut ett vinkelfäste av 3 mm plåt som inte fyllde någon uppgift och som satt i vägen och hindrade steget för att kunna träs in på sin plats. Det måste bort.

Att använda vinkelslip för att skära bort det var inte möjligt på grund av den extrema torkan och brandfaran så det löste jag med hjälp av en tigersåg. Efter några ytterligare småjusteringar av det nya stegets ytterkanter så kom allt på plats och alla var glada och nöjda.

Det tog emellertid dubbelt så lång tid som jag räknat med från början så det är tur man är pensionär. Nu har jag packat bilen full med verktyg för mitt nästa jobb. Kl 6 i morgon bär det av till Ellen på Arkösund. Mer om det kommer. Tills dess, ha det bra i värmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.