Språkförbistringar

posted in: Blandade händelser | 1

Beställde förra veckan en drivaxel till bilen på en bilskrot. Blev ju inte direkt fundersam när jag fick tala med en person med kraftig brytning. Nåväl, jag beställde en vänster drivaxel till min bil och den anländer omgående med posten. Bra service där. Glad i hågen hissar jag upp bilen för att montera in den emottagna drivaxeln.

Skönt med bil igen tänkte jag medan jag blev allt svartare om händerna av den gamla oljan som dröp omkring den trasiga axeln. När jag fått bort framhjulet och kollade in hur axeln skulle monteras så såg det inte ut att stämma med den axel jag hade fått. En kompis som är riktig bilmekare var med mig och han konstaterade omgående att jag fått en högeraxel i stället för den beställda vänsteraxeln. Jaha så var det med det. Den levererade axeln hade en vidhängande lagersedel som tydligt angav att det var en vänster drivaxel.

Klicka för större bild.
Klicka för större bild.

I min värld så var det många många år sedan jag talade med en bilskrotare som inte bröt på Svenska. Det verkar som om bilskrotning har blivit lika attraktivt som pizzerior för nysvenskarna, vad nu detta kan bero på. Kanske att man inte bara blir ”svart” om händerna utan att det slinker igenom en och annan krona genom de av olja svärtade reservdelarna, jag vet inte. Men om man nu inte kan skilja på höger och vänster så kanske man har lika svårt att skilja på svart och vitt. Jag påstår inte att det är på det viset, jag bara undrar lite.

I alla fall så var det inga som helst problem med att få pengarna tillbaka, även frakten betalas åter. Axeln returneras och mottagaren betalar även returfrakt. Mycket bra service där med. Nu hade emellertid inte denna bilskrot en vänster axel att skicka så jag fick googla fram en annan bilskrot. 

Jag hittade en ny bilskrot som hade en bild på en passande vänsteraxel men med ett reservdelsnummer som angav att det var en högeraxel. Nu har ju jag då alldeles nyss enligt tidigare erfarenhet lärt mig att höger och vänster är språkberoende så jag bad personen jag kontaktat att kolla upp så att det verkligen var en vänsteraxel. Jag fick till svar, jo då det är en vänsteraxel men ”någon” medarbetare har skrivit höger artikelnummer på den.

Axeln är nu på väg med posten. Gissa om det är spännande att se vad som dyker upp härnäst.

 

  1. Janne

    Du som är van vid sjön borde väl veta att höger och vänster inte är entydigt. Du borde ha frågat efter en babordsaxel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.