Här börjar min 3D resa

posted in: Elektronikhörnan | 1

För en tid sedan fick jag delarna till min DIY Prusa på posten. Jag har inte packat upp de för än idag eftersom jag varit fullt sysselsatt men att få igång den elektroniska styrningen till min braskamin. Eftersom jag just nu släppte ut den magiska blå röken från en komponent till denna så tyckte jag att jag med gott samvete kunde ge mig på 3D-skrivarbygget i väntan på ny elektronik som jag eldade upp till braskaminen.

Så sagt och gjort Jag städade bort allt vad gäller braskaminer från mitt bord och packade upp kartongen med skrivardelarna. När jag såg alla pryttlarna i kartongen så var det första jag gjorde att ta mig et par riktiga stänkare för att lugna ner skruvmejselhanden. Jag gick sedan vidare med att skriva ut manualen som beskriver hur man får ihop den. Nu när jag kommit en liten bit in i monteringsarbetet så ser ja att detta är inte gjort med en klackspark. När det gäller de mekaniska bitarna är det inga större problem, men hur man skall ansluta kablarna till rätt ställe är bristfälligt förklarat och till och med felaktigt. I stort sett så är hela sammansättningsbeskrivningen under all kritik.

Just nu sitter jag och försöker utröna hur jag skall koppla kabeln från nätdelen till styrkortet, den består av 4 ledare, 2 st röda och 2 st svarta men ingen info om vilken som är vilken. Är det månne 5V och 12 Volt, eller spelar det ingen roll hur man ansluter dem. Det framgår inte någonstans. Det är ju inte så jävla kul att chansa. När detta är ingen ingen höjdare så här långt. En test med voltmätaren visad att det var samma spänning 12 Volt på båda plintarna.

3D Nätdel-1
Klicka för större bild.

Nästa problem, på nätdelen kan man läsa att man skall kolla så att power switchen står på rätt spänning. Jag kan inte hitta någon sådan. Är man tvungen att skruva bort höljet för att hitta den? Då river man tejpen som sitter på för garanti. Nej problemet är löst. Med hjälp av en ficklampa kunde jag lysa i hålen på höljet och kika in i hålen, där inne kunde jag se en omkopplare. Den var ställd på 230Volt. Om den hade stått i fel läge hade man kunna ställa om den genom ett av hålen med hjälp av ett utvikt gem. Inte ett ord om detta i manualen dock.

Så där nu är skrivaren ihopmekad. När jag körde Auto home så gick den snällt och parkerade i ena hörnet. Jag har testat att jogga den från panelen och det funkar. Nu återstår att kolla om det kommer fram någon smällt plast och om bordet blir varmt.  Det tog mej halva natten och några timmar till idag innan den var ihopsatt. Nu blir det att få igång Cura och försöka skriva ut något roligt. 

 

Här följer nu beskrivningen av den krokiga väg som jag fick vandra vid ihopmonteringen.

Prusa 3D

Det första jag gjorde var att att skriva ut manualen på A4. Detta för att de numrerade delarna var avbildade i slutet på manualen och det blev ett väldigt bläddrande i datorn från monteringsanvisningarna i början på manualen till slutet för att identifiera de ingående delarna.

Sedan gick det ganska enkelt att montera ihop det hela rent mekaniskt. Det som ställde till det var att när kablarna från de olika motorerna m.m. skulle pluggas in på drivkortet så stämde inte en enda siffra i manualens monteringsanvisningar. Däremot så fanns det en beskrivning över själva drivkortet som talade om vilken port som servade motsvarande funktion. Den stämde nästan. Det som var fel var att det saknades portnummer till ena Z – motorn.

Det fanns e3D CPUn tänkbar kontakt (16) under kontakten till den första motorn så det var logiskt att den var till andra motorn. Eftersom motorerna är parallellkopplade så kunde jag kolla att det stämde med hjälp av mitt universalinstrument. 

Så var det nästa frågetecken. Drivkortet är förberett för två stycken nozzel R resp L, båda är felaktigt benämnda med L Däremot så är tempgivarna rätt benämnda: Problemet är ju att man inte vet vilken powerport som hör till respektive sensor. Där gissade jag att port 4 var R så sensorn hamnade alltså i kontakt nr 22 och det funkade.

Så var det dags att koppla in LED-panelen. Enligt manualen skall den kopplas in med 2 st likadana flatkablar på följande terminaler: EXP1 skall kopplas till port 19 på moderkortet och EXP2 skall kopplas till port 20 på moderkortet.

Nu är det så att portarna på drivkortet är märkta med 20 LED, resp. 21 SDcard . Det är bara det att port 19 på drivkortet är till för  X-axelns gränsläge och ser helt annorlunda ut.

De 2 bandkablarna EXP1 och EXP2 skall alltså anslutas till port 20 och 21. Men vilken som är vilken är inte angivet någonstans i manualen. Genom att kolla med mitt universalinstrument på kretskortet så kund jag mäta att den undre kontakten var den som skulle kopplas till kontakten märkt med CDcard på drivkortet.

3D LED

Ok. Kablarna är anslutna. En del var 3 gånger så långa som behövdes, det var medlevererat en kort bit
av spiralslang som man kunde bunta ihop kablarna från bordet med. Som tur var så hade jag en lång
spiral liggande  i mina gömmor så jag kunde bunta ihop kablarna från extrudern. Alla andra sladdar
rullade jag ihop och fäste upp med buntband.

Gränslägesbrytare Y-axeln1
Klicka för större bild

Så nu var det dags att justera in Z-axelns gränsläge på rätt höjd för att inte krocka med bordet, eftersom jag inte visste exakt när gränsläget bryter så justerade jag med säkerhetsmarginal uppåt för att inte krocka med bordet. Kastade mig sedan direkt i sjön med att ansluta skrivaren till nätet och klicka på Auto home. Det fungerade nästa perfekt. Ett fel var att gränsläget för Y-axeln satt för långt bak så nozzeln hamnade utanför bordet vid noll. Det avhjälptes med fullösningen att böja på gränslägets plåttunga en aning.

 

 

Klicka för större bild.

Nästa fel var att gränsläget för X satt helt löst och gick inte att skruva fast, det fanns inga gängor i plasten. Lösning fick bli lite superlim i varje skruvhål, sedan satt den som berget.

Sedan testade jag att jogga alla axlar till sina ändlägen och då hittade jag ytterligare ett fel som stoppade Z halvvägs upp. Det var en skruvskalle som krockade med remspännaren på höger sida. Lösning: Fila ner skallen till 1 mm.

Klicka för större bild.
Klicka för större bild.

Skrivaren är nu klar för att visa vad den kan. Först jobbet blir att skriva ut en liten provbricka med ett antal hål i.

Så i nästa inlägg (3d-skrivare Del 2) kommer jakten på precision att dra igång med pukor och trumpeter.
 

  1. Janne

    Jag brukar tycka att projekttrådarna på EF är ganska tråkiga. Det här däremot ska bli kul att följa. Inte för att 3D-printrar intresserar mig utan för att texten är trevlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.